Eötvös Túra

Tre Cime di Lavaredo - Dolomitok

Támogasd expedíciónkat és tarts velünk a Dolomitokba!

Csatlakozz hozzánk és nézd meg, merre másztak az Eötvös lányok! Gyalogtúrák és via ferrata-k keretein belül átélheted, milyen gyönyörű helyeket fedeztek fel Eötvös Lorándék a Dolomitokban.

A program

1. nap. Utazás, naplemente a Misurina-tónál
Első napunkon, az utazást a Popera csoporttal szemben, a Misurina tó partján pihenjük ki. Gyönyörű kilátás vár ránk és a környező hegyek alapján elképzelhetjük, micsoda szépséges túrák várnak ránk a következő napokban.

2. nap. Túra a Monte Cristallo-n – Sentiero Ivano Dibona

Ez a gyönyörű gerinctúra átmozgat mindenkit. Ha nem is komoly via ferrata, azért beülőt, sisakot és kantárt mindenki fog viselni, mert a túra nyomokban tartalmaz dróttal biztosított szakaszokat.

Na, de ne szaladjunk ennyire előre! A túra elején felvonóval közelítjük meg a 2932m magasan levő Lorenzi-menedékházat. Itt csatoljuk fel a beülőket, kantárakat és megindulunk lefelé (!) a látványos hegygerincen. Már a túra elején lesz egy érdekességünk: Sylvester Stallone – Cliffhanger (Függő játszma) c. filmjének függőhíd felrobbantós jelenete itt készült. Magán a 27m-es hídon át is sétálunk. Szerencsére, valójában nem robbantották fel. 🙂 

Ha valaki szeretne önerőből egy 3000m-es élményt szerezni, akkor itt lesz lehetőség felkapaszkodni a Cristallino d’Ampezzo 3036m-es csúcsára. 

A túra során találkozunk több I. Világháborús bunkerrel, kőkunyhóval, ahol a katonák állomásoztak. Igazából maga az út egyfajta betekintés az I. Világháború katonáinak életébe. 

A túra hossza: kb.4-6 óra.

3. nap. Tofana di Rozes körtúra – bevállalósoknak via ferrata
A Tofana di Rozes az Eötvös Expedíció célpontja. A mai napon két program közül is választhatsz:
– Körtúra a Tofana di Rozes körül
– Via ferrata túra a Tofana di Rozes csúcsára

Mindkét túra kiindulópontja a Dibona-menedékház parkolója. Innen közösen vágunk neki a Tofana di Rozes-nek és kb. másfél órán keresztül még együtt tart a gyalogtúrás és a via ferrata-s csapat. Elhaladunk az óriási Déli-fal alatt, ahol az Eötvös Expedíció is mászni fog szeptemberben.

Kb. másfél óra múlva érkezünk meg a Lipella via ferrata beszállásához. Itt még közösen megnézhetjük milyen körülmények között laktak a hegyen az I. Világháborús katonák, hiszen a Lipella via ferrata eleje egy katonai alagúton keresztül vezet, amely aljában még ma is találhatóak deszka priccs maradványok, ahol az egykori katonák alhattak.

Gyalogtúra, kevésbé bevállalósoknak:

Ha gyalogtúrázó vagy, akkor innen továbbhaladunk és szépen megkerüljük a Tofana di Rozes tömbjét. A via ferrata-soktól a hegytömb délkeleti-sarkánál veszünk érzékeny búcsút és a hegy nyugati oldalán elindulunk meredeken felfelé, északi irányba. Balra olyan hegyóriások tornyosulnak előttünk, mint a Lagazuoi (2804m), és a Torre Fanes (2922m), jobbra pedig természetesen a Tofana di Rozes 3225m-es tömbje magasodik végig.

Túránk legészakibb pontjánál, a 2755m-es Nemezis  lábainál veszünk egy éles fordulót jobbra és megindulunk felfelé a Camillo Giusanni menedékház irányába. Innen látni fogjuk a via ferrata-saink lejöveti útját, mely a menedékházban csatlakozik a gyalogtúránk útvonalához.

A menedékháztól némi séta után meredek szerpentinen túrázunk vissza az autóinkhoz, a Dibona-házhoz.

A túra hossza: 6-7 óra


Lipella via ferrata:

Ez a via ferrata az 1956-os cortina-i téli olimpia kapcsán jött létre. Talán az egyik legszebb drótos út a Dolomitokban, és ráadásul arra a csúcsra visz fel, ahova 1901-ben az Eötvös lányok is felkapaszkodtak… igaz, ők egy másik irányból. 

Maga a via ferrata technikailag közepes nehézségűnek mondható, ugyanakkor a hosszúsága miatt fontos az állóképesség. Végigmászását akkor javasoljuk, ha szoktál túrázni, futni, kerékpározni, vagy egyéb állóképességi sportokat űzni és jóban vagy a nagy magassággal. 

A via ferrata nyújtotta kihívásokat egy pazar csúcsélménnyel koronázhatod meg. A Dolomitok harmadik legmagasabb csúcsán állhatsz.


4. nap. Tre Cime körtúra – bevállalósoknak Innerkofler/Forcelle és Torre di Toblin via ferrata

A Dolomitok talán egyik leglátványosabb könnyű túrája ez. Felautózunk a Tre Cime tövéhez, az Auronzo-turistaház parkolójába és innen indulunk. 15-20 perc séta után érjük el a Tre Cime és a Monte Paterno közti nyerget és innen indul az igazi kaland. Fejlámpáinkat felkapcsoljuk és egy I. Világhaborús alagútrendszerben kezdjük túránkat.

Az alagutakat elhagyva egy háborús ösvényen haladunk a Monte Paterno lábánál, ahonnan időről-időre pazar kilátásunk lesz a Tre Cime-re. Itt választhatsz: könnyű úton keresztül leereszkedsz a Lavaredo menedékházhoz, vagy megkísérled a Monte Paterno (2744m) csúcsára vezető via ferrata megmászását.

A Lavaredo menedékházba katonai alagutakon keresztül megyünk le.

Itt ismét választhatsz:

Ha még keresed a kihívásokat, akkor irány a Torre di Toblin via ferrátája. Ha pihenni szeretnél, akkor élvezheted a Lavaredo-turistaház vendégszeretetét. 

A Torre di Toblin egy pár méternyi sportosabb beszállással kezdődik, de utána egészen megszelídül. A csúcsról pedig fenséges kilátás nyílik a Tre Cime-re és az előzőleg megmászott Monte Paterno-ra. A lemászás után, a Lavaredo-házban találkozunk a többiekkel és kényelmes túraúton elindulunk visszafelé az autóinkhoz. Valószínűleg egy pazar naplementével még megajándékoz bennünket a Dolomitok, mielőtt autóinkba ülnénk.

5. nap. Egyszer minden jó véget ér. A mai napon indulunk haza.

A túra időpontja

2021. augusztus 11 – 15.

A túra díja

59.900Ft/fő,

amely magában foglalja a szervezést, a túravezetést, az esetleges szükséges technikai felszerelések bérleti díját.

Az ár nem tartalmazza

díját.

Jelentkezési határidő

2021. július 15.